Ce sunt pavelele-pavajele verzi?

pavajeIntroducem un nou termen de folosinta a pavelelor pentru a elimina inundatiile urbane si baltirea apei in general.
Istoricii au datat formarea asfaltului la 625 i. H., cand o precesiune de regi a folosit-o ca un material de constructie pentru un drum. Astazi numai in Statele Unite avem 257,495 kilometri de drumuri. Acest numar nu a luat in considerare strazile locale, drumuri de servitude si spatii de parcare.
Urmatoarea data cand ploua ia un moment sa te uiti afara la strada ta, la parcare. Vei observa cum apa de ploaie tinde sa balteasca pe curbura spre scurgere (cel putin in teorie pentru tara noastra). In timpul ploii abundente poti sa vezi si sa auzi torente de apa mergand spre canalizare, luand tot ce este in cale. Aceste aluviuni contribuie la inundatii si eroziune, de asemenea are o vina in contaminarea apei.
Aluvionarea se intampla din cauza ca pavajele traditionale sunt nonporoase, insemnand ca nu dau voie apei sa se duca in pamant. Pavajele verzi, sunt un concept relativ nou in cladirile verzi, sunt permeabile si poroase ele absorb apa de ploaie in loc sa o respinga. Dau voie apei sa se intoarca in pamant, fapt ce inseamna ca aluviuniile nu vor refula canalizarile impreuna cu ulei de motor, gaz si pesticide reziduale. Numite si pavaje-pavele verzi datorita avantajelor asupra mediului,-pe langa protejarea apei multe pavaje verzi sunt produse din materiale reciclabile.
Sunt pavajele-pavelele eco chiar verzi?

Nu. Majoritatea pavelelor sunt gri sau bej in ceea ce priveste culoarea, desi unele companii au facut pavele ce suporta gazon si sunt destul de puternice sa suporte un teren de aterizare pentru elicopter. Pavelele verzi sunt o alternativa viabila pentru trotuare, alei si spatii de parcare, si intr-o zi s-ar putea sa revolutioneze sistemele de autostrazi.
Pavele permeabile
Pavelele verzi sunt o moda noua aparuta recent in SUA si Europa de vest pentru a arata sisteme de pavele-pavaje prietenoase cu mediul cu suprafete potrivite pentru diverse contexte, cum ar fi climate fierbinti, trafic de inalta viteza si zone slab utilizate.
Cand oamenii discuta despre pavaje verzi, de obicei se refera la pavaje permeabile. Diferit fata de tradionalul asfalt si beton, pavelele permeabile sunt poroase, dau voie apei sa fie absorbite in sol in loc sa balteasca sau sa curga in suvoaie. Stratul de balast de sub pavele are rolul de a filtra apa absorbita eliminand poluantii.
Sunt 3 tipuri de pavele-pavaje permeabile:

  1. Traditionalul asfalt/beton: Este un amestec standard, cu exceptia particulelor fine ce sunt scoase pentru a deveni mai poroase.
  2. Pavaje din plastic – Aceste formatiuni din plastic au forme hexagonale. O data instalate, vegetatia creste printre gauri.
  3. Pavelele din beton – Blocurile din beton cu spatii intre ele. Aceste spatii dau voie apei pentru o mai buna scurgere si permeabilitate.

Cand sunt instalate intr-un sistem mai amplu, sistemele de pavaje-pavele permeabile elimina nevoia de santuri, scurgeri si canalizari aluvionare. Baltirea si inundarea nu mai sunt probleme, datorita absorbirii apei in pamant.
Pavelele permeabile au multe aplicatii.

pavaje

O folosinta comuna include alei, drumuri de acces de urgenta, parcuri publice, spatii de parcare, alei de bicicleta sau alei pietonale.
Astazi pavelele verzi nu au rezistenta pentru a mentine un nivel ridicat de trafic, dar noi descoperiri in materiale de constructie ar putea sa le faca posibile in viitor. Cateva drumuri poroase sunt in folosinta in SUA si Europa.
Pavelele de iarba ( un tip de pavele de plastic) sunt foarte populare pentru arhitectura peisagista, sunt foarte bune ca pavele si arata ca un gazon. Sunt multe tipuri de pavele ce sustin gazonul pe piata, toate au avantaje si dezavantaje. Ce au toate in comun este ca dau voie vegetatiei sa creasca in zone cu trafic greu. Pavelele de iarba vin in griduri legate sau hexagonal. O data instalate, iarba si alte vegetatii pot creste in spatiile libere. Rezultatul este o suprafata circulabila verde. Unele pot suporta pana la 43.998 de kg/mp.
Urmeaza sa ne uitam la beneficiile si dezavantajele pavelelor verzi.

.