Ce sunt pavelele-pavajele verzi?

pavajeIntroducem un nou termen de folosinta a pavelelor pentru a elimina inundatiile urbane si baltirea apei in general.
Istoricii au datat formarea asfaltului la 625 i. H., cand o precesiune de regi a folosit-o ca un material de constructie pentru un drum. Astazi numai in Statele Unite avem 257,495 kilometri de drumuri. Acest numar nu a luat in considerare strazile locale, drumuri de servitude si spatii de parcare.
Urmatoarea data cand ploua ia un moment sa te uiti afara la strada ta, la parcare. Vei observa cum apa de ploaie tinde sa balteasca pe curbura spre scurgere (cel putin in teorie pentru tara noastra). In timpul ploii abundente poti sa vezi si sa auzi torente de apa mergand spre canalizare, luand tot ce este in cale. Aceste aluviuni contribuie la inundatii si eroziune, de asemenea are o vina in contaminarea apei.
Aluvionarea se intampla din cauza ca pavajele traditionale sunt nonporoase, insemnand ca nu dau voie apei sa se duca in pamant. Pavajele verzi, sunt un concept relativ nou in cladirile verzi, sunt permeabile si poroase ele absorb apa de ploaie in loc sa o respinga. Dau voie apei sa se intoarca in pamant, fapt ce inseamna ca aluviuniile nu vor refula canalizarile impreuna cu ulei de motor, gaz si pesticide reziduale. Numite si pavaje-pavele verzi datorita avantajelor asupra mediului,-pe langa protejarea apei multe pavaje verzi sunt produse din materiale reciclabile.
Sunt pavajele-pavelele eco chiar verzi?

Nu. Majoritatea pavelelor sunt gri sau bej in ceea ce priveste culoarea, desi unele companii au facut pavele ce suporta gazon si sunt destul de puternice sa suporte un teren de aterizare pentru elicopter. Pavelele verzi sunt o alternativa viabila pentru trotuare, alei si spatii de parcare, si intr-o zi s-ar putea sa revolutioneze sistemele de autostrazi.
Pavele permeabile
Pavelele verzi sunt o moda noua aparuta recent in SUA si Europa de vest pentru a arata sisteme de pavele-pavaje prietenoase cu mediul cu suprafete potrivite pentru diverse contexte, cum ar fi climate fierbinti, trafic de inalta viteza si zone slab utilizate.
Cand oamenii discuta despre pavaje verzi, de obicei se refera la pavaje permeabile. Diferit fata de tradionalul asfalt si beton, pavelele permeabile sunt poroase, dau voie apei sa fie absorbite in sol in loc sa balteasca sau sa curga in suvoaie. Stratul de balast de sub pavele are rolul de a filtra apa absorbita eliminand poluantii.
Sunt 3 tipuri de pavele-pavaje permeabile:

  1. Traditionalul asfalt/beton: Este un amestec standard, cu exceptia particulelor fine ce sunt scoase pentru a deveni mai poroase.
  2. Pavaje din plastic – Aceste formatiuni din plastic au forme hexagonale. O data instalate, vegetatia creste printre gauri.
  3. Pavelele din beton – Blocurile din beton cu spatii intre ele. Aceste spatii dau voie apei pentru o mai buna scurgere si permeabilitate.

Cand sunt instalate intr-un sistem mai amplu, sistemele de pavaje-pavele permeabile elimina nevoia de santuri, scurgeri si canalizari aluvionare. Baltirea si inundarea nu mai sunt probleme, datorita absorbirii apei in pamant.
Pavelele permeabile au multe aplicatii.

pavaje

O folosinta comuna include alei, drumuri de acces de urgenta, parcuri publice, spatii de parcare, alei de bicicleta sau alei pietonale.
Astazi pavelele verzi nu au rezistenta pentru a mentine un nivel ridicat de trafic, dar noi descoperiri in materiale de constructie ar putea sa le faca posibile in viitor. Cateva drumuri poroase sunt in folosinta in SUA si Europa.
Pavelele de iarba ( un tip de pavele de plastic) sunt foarte populare pentru arhitectura peisagista, sunt foarte bune ca pavele si arata ca un gazon. Sunt multe tipuri de pavele ce sustin gazonul pe piata, toate au avantaje si dezavantaje. Ce au toate in comun este ca dau voie vegetatiei sa creasca in zone cu trafic greu. Pavelele de iarba vin in griduri legate sau hexagonal. O data instalate, iarba si alte vegetatii pot creste in spatiile libere. Rezultatul este o suprafata circulabila verde. Unele pot suporta pana la 43.998 de kg/mp.
Urmeaza sa ne uitam la beneficiile si dezavantajele pavelelor verzi.

.

Idei de pavele pentru casa dumneavoastra

Puteti alege sa folositi un antreprenor sau puteti incerca sa va pavati singuri curtea din fata si cea din spate. Desi este mai convenabil sa folositi un antreprenor, sa realizati singuri pavajul curtii ar putea fi o activitate foarte implinitoare. Daca aveti timpul si determinarea, puteti probabil sa le faceti singur. Veti economisi bani si veti obtine un mic exercitiu in rpocesul de pavare.

Iata cateva idei de pavaje care v-ar putea ajuta daca va decideti sa acceptat provocarea sa va pavati singuri curtea.

Puteti folosi pavele in zonele din jurul casei dumneavoastra unde vreti un aspect clasic si atractiv. Pavelele pot fi folosite in drumurile de acces, alei, trepte si zone de uscare. Primul pas in pavarea unei zone este stabilirea zonei pe care doriti sa o pavati. Dupa identificarea zonei sau zonelor pe care doriti sa le pavati, aveti posibilitatea sa mergeti mai departe si sa calculati zona totala pe care doriti sa o pavati. acest lucru va va ajuta sa decideti cat material aveti nevoie sa cumparati. In general veti avea nevoie de 38 de pavele pentru fiecare metru patrat.

Atunci cand punem in aplicare idei de pavaj, veti avea nevoie de unelte si materiale in plus fata de pavele. Fundatia este cea mai importanta parte in pavare. Aceasta va determina durabilitatea muncii. Folosind o placa compactor vibrator, puteti pregati fundatia. Portiunile tubulare trebuie umplute si compactate. Stivuirea caramizilor peste un pavaj de beton poate de asemenea fi o idee buna pentru finisaj de durata.

Dupa ce suprafata a fost compactata, puteti sa mergeti inainte si sa raspanditi asternut de nisip. Asigurati-va ca folositi nisip de rau spalat deoarece nisipul de mare contine sare care poate lasa pete albe pe suprafata pavajelor. Petele pe pavaj nu vor arata bine. Asternutul de nisip ar trebui sa acopere intreaga zona care va fi pavata pana la o adancime de 50 mm. Folositi o grebla pentru distribui uniform asternutul de nisip.
Urmatorul pas ar fi asezarea pavelelor. Exista mai multe metode de aranjare a pavelelor. Daca pavati o alee, cel mai bun model ar fi cel Herringbone doarece acest model va permite pavelelor sa se intrepatrunda facandu-l mai durabil. Taiati marginile pavelelor care ies afara apoi pozitionati restrictiile.

Acum puteti raspandi pavelele imbinand nisip intre pavele. Fi-ti minutios si asigurati-va ca acoperiti intreaga zona. nu uitati sa folositi o rogojina de cauciuc si folositi compactorul pentru a preveni detriorarea pavelelor. Dupa compactarea initiala, reumpleti imbinarile cu nisip special si realizati din nou compactarea pana realizati trei sau patru treceri.
La final, curatati nisipul in exces pentru un finisaj curat.

Lucruri despre pavele

Daca te plimbi pe strazile Bucurestiului vei observa in mare parte blocuri si foarte putine case la curte, intradevar motivul este unul relativ simplu si normal pentru aceasta perioada de tranzitie economica prin care trecem. Preturile caselor au scazut mult dar situatia economica actuala nu prea permite oricui sa isi poata lua o casa la curte mai ales in bucuresti pentru ca aici sunt mari, dar totusi sunt cativa ce reusesc performanta si acestia opteaza pentru a-si amenaja curtea asa cum vor ei.

Amenajarile acestea sunt destul de greu de facut pentru ca tin cont si de cerintele proprietarului , cerinte ce nu corespund intotdeauna cu normele de constructii ci mai degraba cu nevoile persoanei care a cumparat casa, nevoie ce pana la urma dicteaza in sine procesul de constructie si mai ales pe cel de mobilare. In functie de solicitarile clientului de exemplu daca doreste loc de barbecue sau piscina sau debara, sau leagan sau teren de tensi sau mai stiu eu ce, tu trebuie sa gasesti o solutie ca acesta sa ajunga in zona unde este acest amplasament fara a fi nevoit sa calce prin noroi, sau daca se poate.

De aici deducem ca avem nevoie de o curte ce sa aibe dincolo de toate un sistem de pavele, acestea trebuiesc si ele sa aibe o arhitectura, o forma anume si o culoare ce sa se asorteze cu exteriorul sau cu casa. Exista destul de multe nuante sau placaje ce odata puse pe casa schimba total privelistea asa ca trebuie sa te adaptezi si atunci cand pui in curte pavele.

Acestea sunt pe dimensiuni extrem de variante si ca dimensiuni si culori. Toate aceste variante exista pentru ca trebuie ca si aceasta piata sa fie una competitiva. Dealtfel cand vorbim despre preturi pavele, aceste nu sunt mari dar trebuie ca intotdeauna sa le selectezi pe cele mai bune din atatea oferte. O deosebita atentie trebuie sa acorzi si la montaj , pentru ca montajul este de regula o problema destul de mare, generatoare de pierderi daca nu este facut asa cum trebuie, motiv pentru care exista numeroase lucruri pe care trebuie sa le stii despre montajul de pavaje. Dupa cum probabil banuiti pavelele sunt montate dupa ce se face stratul suport, acesta este format din nisip.

Nisipul are rolul de a lasa apa de pe pavaj sa alunece si sa treaca prin nisipi in stratul permeabil de sol, pentru ca astfel se va evita baltirea apei pe pavaj. Acest fenomen are o cauza destul de comuna si anume faptul ca din cauza neaplatizarii asa cum trebuie a stratului suport sau mai rau, nerespectarii grosimii lui pot ramane pelicule de apa pe asfalt , si acest fenomen denumit generic baltire este destul de neplacut in primul rand pentru ca apa ce ramane acolo degaja un miros destul de urat in timp si este destul de inconfortabil sa ai pe pavajul din fata casei apa cand afara nu ploua si este uscat.

Pavajul are rolul de a creea poteci ce pot fi folosite pentru plimbatul in anumite zone din curte pentru a evita sa calci pe flori sau pe alte tipuri de amenajari cu plane. Trebuie neaparat sa gasesti o companie ce nu numai sa produca aceste pavele dar trebuie sa le si monteze profesionist.

Intrarea in casa noastra

Un subiect destul de dezbatut este intrarea in curte sau intrarea in casa. De ce? Pentru ca de multe ori aceasta este cartea de vizita a intregii locuinte, iar aceasta impresie fie ea buna sau rea va persista in amintirile noastre fie casa mobilata bine sau cu foarte multe vicii de conceptie. Intrarile intunecoase, reci si neprietenoase ii sperie pe vizitatori si musafiri. Nu este deloc greu sa amenajam o intrare primitoare. Ne trebuie doar putina imaginatie si vointa. Intrarea in casa ne reprezinta si pe noi ca oameni, caracterizeaza casa si personalitatea proprietarilor. Atunci cand este sumbra si total neprietenoasa ii departeaza si ii sperie pe vizitatori. Foarte potrivite sunt culorile deschise, calde si suprafete generoase din sticla.

Chiar si manerul usii cu o forma mai speciala poate fi mai prietenos fata de unul care este ales la intamplare, doar asa pentru ca trebuie. In zilele noastre intrarea reprezinta un spatiu independent, care se afla mai ales in interiorul locuintei si care tinde tot mai mult sa aiba peretii sau macar suprafete mari din sticla. Intrarea in casa poate fi reprezentata si de o “gradina de iarna”, ale carei flori sa primeasca oaspetii cu multa bucurie. De asemenea aceasta poate fi un “paravan” bun impotriva frigului, astfel fiind protejate incaperile din casa. Foarte importanta este aleea care intampina oaspetii si care ii conduce la usa. Acesta poate fi pavata cu pietre mari din granit sau pavele. Este recomandat ca straturile sau platele de-o parte si de cealalta a cararii sa fie din soiuri usor de intretinut, rezistente si care sa dea un aspect minunat intrarii.

Aleea trebuie sa fie cat se poate de bine conceputa si sa poata delimita extrem de bine spatiul dintre cararea cu flori si spatiul de mers , pentru ca nu ne dorim ca persoanele ce ne vin in vizita sa ne deterioreze stratul verde din fata casei. Optati pentru o culoare ce se va face usor remarcata pe orice anotimp si va fi usor de curatat cu furtunul atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Deasemenea aveti grija ca materialul pe care il alegeti pentru pavare sa fie rezistent pentru ca pe timp de iarna il veti curata de gheata prin lovire si acesta va trebuie sa reziste cu brio. Deasemenea este important ca si stratul suport sa fie consolidat sau proiectat ca sa poata rezista cu brio greutatii diverselor obiecte ce le puteti traversa prin curte.

Estetica pavelelor

Exista extrem de multe moduri de a aranja o gradina, si o multitudine de stiluri de arhitectura peisagistica ce pot fi folosite pentru a da un aspect casei tale , un aspect care sa fie deopotriva si functional si estetic. Intrepatrunderea intre functional si estetic a fost subiect de dezbatere pentru multa vreme si inca mai este. Pentru ca exista in principiu extrem de multe lucruri ce le poti pune pe langa casa, si extrem de multe standarde de confort pentru toate buzunarele. Motiv pentru care aceste amenajari tin de regula de capacitatea de a avea bani de buzunar si mai putin de estetica.

Insa dincolo de toate, un element este destul de important si nu este luat deloc in serios. Aceasta ar fi zona decorata cu pavele. Multi cred ca frumusetea spatiului de langa casa sta in cate plante ai, sau in fantani arteziene, dar acestea decad atunci cand vezi imprejurul lor niste pavele puse de personal necalificat , si observi ca nu au deloc orizontalitate, si ca apa de ploaie balteste si ca efectiv de cele mai multe roi sunt impracticabile, cam in toate anotimpurile mai ales ca pe timp de iarna ingheata apa ce a baltit si formeaza poduri de gheata ce pot pune in pericol diversele persoane ce trec pe la tine prin curte.

Asa ca este important sa ai puse in curte niste pavele de calitate, ce sa reziste de-a lungul timpului. Si sa te poti bucura de ele fara ca sanatatea ta si a familiei tale sa fie pusa in pericol. Montajul este deosebit de important pentru ca la un montaj slab pot aparea tot felul de probleme.

Exista posibilitatea ca daca nu se respecta grosimea stratului sport si mai ales tasarea lui si ajungi sa ai “valuri” pe peluza casei. Astfel de lucruri pot sa nu se intample daca iti alegi cu grija oamenii care sa ti le puna si mai ales, ai grija de ei si supraveghezi lucrarea. In zona pe unde mergi cu masina pavajul trebuie de exemplu sa aibe un strat-suport de minim 5-8 cm astfel incat pamantul sa distribuie uniform sarcina aplicata de masina pe pavele.

Micile detalii fac diferenta

Casa mea este minunata. Este acel loc perfect unde ma intorc in fiecare zi cu nerabdare, unde imi recapat energía dupa o zi de munca. Nu demult mi-am amenajat si o gradina micuta si coheta, in care ma relaxez sau petrec momente linistite alaturi de oamenii mei dragi. Era o zi de vara superba. Brusc, m-am hotarat sa-i chem pe prietenii mei la mine si sa petrecem o zi ca in vremurie bune.

Cu greu ne-am hotarat ce sa facem, iar intr-un final am cazut cu totii de acord sa ne jucam Remi, in echipe de cate doi. Am intins o patura pe iarba si ne-am strans in jurul acelui joc. Concentrarea era máxima. In acele momente, unul dintre prietenii mei  s-a uitat cu atentie in gradina, mi-a spus ca este minunata, iar apoi m-a intrebat de ce nu mi-am pus pavele. Raspunsul meu nu a fost pe masura asteptarilor lui.

‘’Pentru ca nu mi se par foarte necesare. Si plus ca am alte lucruri de facut, mult mai importante. Gradina mea e frumoasa si asa, la urma urmei florile sunt cele care conteaza. Ele fac acest spatiu  sa para ca un colt de rai.’’  Inevitabil, asta  a dus la o avalansa de argumente venite din partea lui cu privire la acele pavele si intregul proces de pavaj. Uitasem sa mentionez ca el are propria lui afacere in acest domeniu. A pornit de la ideea ca micile datalii fac diferenta.  Aici avea dreptate. Nu au fost putine momentele in care mi-am dat seama de acest lucru, in diverse momente din viata.

Mi-a vorbit despre importanta lor intr-o curte si chiar intr-o gradina. Ofera un farmec aparte  oricarui spatiu, plus ca il face sa para mult mai mare si curat. I-am raspuns fara sa ma gandesc prea mult ca mie imi place sa am cat mai mult spatiu verde, ca doar de-asta este o gradina, chiar si in loc de alee.  Se potriveste de minune cu florile mele de toate culorile. De data asta raspunsul lui chiar mi-a dat de gandit. Pavelele sunt de diverse culori, cum ar fi: gri, rosu, maro, galben, bej.

Cat despre modele, exista foarte multe, am de unde sa imi aleg.  Si daca tot nu vreau sa un renunt la iarba pe care o am, exista si pavele grila, cele care au un gol prin care creste iarba.  Sunt rezistente in timp, se monteaza repede si sunt usor de intretinut. Nu  trebuie sa-mi fac griji in legatura cu pavajul, pentru ca echipa lui este de incredere. Si chiar daca se vor mai crapa, decolora sau se vor deplasa, nu imi va fi greu sa le repar.

Pretul este destul de convenabil. Nu imi va lua o avere din banii mei pusi de-o parte.  I-am spus ca ma mai gandesc.  Am cerut sfatul unor cunostinte care aveau deja pavele montate atat in fata casei cat si in gradina. Toti m-au incurajat sa il ascult pe Mihai. Evident ca am accesat si site-ul pe care mi l-a recomandat,  iar in momentul urmator l-am sunat.

Seara, cand m-am intors de la munca am mers direct in gradina, nerabdatoare sa vad daca Mihai a avut dreptate. Si da, chiar asa a fost. Gradina mea parea mult mai frumoasa, avea acel farmec aparte de care mi-a spus el, si culmea, parea mult mai mare si foarte curata.  Micile detalii fac diferenta.  Acum pot sa spun ca am cea mai frumoasa gradina.

Pavele 20cm10cm texturata

CULOARE DIMENSIUNI BUC/m2
GRI 20cm x 10cm x 3cm 50
GRI 20cm x 10cm x 4,5cm 50
ROSU/GALBEN 20cm x 10cm x 3cm 50
ROSU/GALBEN 20cm x 10cm x 4,5cm 50
Exemplu Pavele 20cm10cm texturata

Pavele Romb

CULOARE DIMENSIUNI BUC/m2
GRI 33cm x 19cm x 2.5cm 30
GRI 33cm x 19cm x 3.0cm 30
GRI 33cm x 19cm x 4.5cm 30
ROSU/GALBEN 33cm x 19cm x 2.5cm 30
ROSU/GALBEN 33cm x 19cm x 3.0cm 30
ROSU/GALBEN 33cm x 19cm x 4.5cm 30

Pavajele ROMB dau frumuseţe curţii, o personalizează într-un mod elegant. Pot fi folosite în mai multe combinaţii astfel ajutându-vă să creaţi un design unic. Sunt pavajele veşnic moderne.

Exemplu Pavele Romb

Pavele Orient

CULOARE DIMENSIUNI BUC/m2
GRI 30cm x 30cm x 3.0cm / 20cm x 20cm x 3.0cm 11 mari / 11 mici
GRI 30cm x 30cm x 5.0cm / 20cm x 20cm x 5.0cm 11 mari / 11 mici
ROSU/GALBEN 30cm x 30cm x 3.0cm / 20cm x 20cm x 3.0cm 11 mari / 11 mici
ROSU/GALBEN 30cm x 30cm x 5.0cm / 20cm x 20cm x 5.0cm 11 mari / 11 mici

Modelul ORIENT aduce misterul orientului în curtea dumneavoastră. Este un pavaj cu modele florare calde, care face ca grădina dumneavoastră să înflorească.

Exemplu Pavele Orient

Pavaje MINI Cerc si stea

CULOARE DIMENSIUNI BUC/m2
GRI Stea: 32.5cm x 32.5cm x 4.5cm
Cerc:24cm(diam.) x 4.5cm
9 cercuri si 9 stele
GRI Stea: 32.5cm x 32.5cm x 5cm
Cerc:24cm(diam.) x 5cm
9 cercuri si 9 stele
ROSU/GALBEN Stea: 32.5cm x 32.5cm x 4.5cm
Cerc:24cm(diam.) x 4.5cm
9 cercuri si 9 stele
ROSU/GALBEN Stea: 32.5cm x 32.5cm x 5cm
Cerc:24cm(diam.) x 5cm
9 cercuri si 9 stele

Dacă spaţiul din curtea dumneavoastră este limitat, dar vă doriţi să fie utilizat la maxim, atunci vă invităm să forţaţi limitele şi să decoraţi curtea cu pavajele MINI CERC ŞI STEA. Cu aceste pavaje curtea va străluci.

Exemplu Pavaje MINI Cerc si stea

Pavaje Floare striata

CULOARE DIMENSIUNI BUC/m2
GRI 27.5cm x 22.5cm x 4.5cm 26
ROSU/GALBEN 27.5cm x 22.5cm x 4.5cm 26

FLOAREA STRIATĂ este un model care dă culoare curţii tale, care îţi pune imaginaţia în valoare prin varietatea de modele care pot fi obţinute. Cu aceste pavaje curtea ta va fi un model de frumuseţe.

Exemplu Pavaje Floare striata

Pavele Piscot

CULOARE DIMENSIUNI BUC/m2
GRI 22.5cm x 14cm x 4.5cm 38
GRI 22.5cm x 14cm x 6.0cm 38
ROSU/GALBEN 22.5cm x 14cm x 4.5cm 38
ROSU/GALBEN 22.5cm x 14cm x 6.0cm 38

Clasicele pişcoturi sunt pavajele cele mai des întâlnite, care se asortează în orice context şi pot fi folosite atât pentru amenajarea grădinilor cât şi pentru curţile firmelor. Sunt foarte rezistente la trafic greu şi intens, formând combinaţia ideală de plăcut cu util.

Exemplu Pavele Piscot